Меню сайту

Випадкове фото

Категорії розділу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 130

Соцмережа

В контакте

Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Головна » 2015 » Травень » 5 » Після зняття валютних обмежень НБУ гривня дасть тріщину
12:02
Після зняття валютних обмежень НБУ гривня дасть тріщину

Нинішнє відносне зміцнення гривні має неринкову природу і є плодом жорсткого адміністративного способу регулювання сфери, за який українці можуть заплатити черговим витком девальвації.
Нагадаємо, долар почав падати на безготівковому ринку після посилення в кінці лютого правил купівлі валюти з боку імпортерів, багато з яких під виглядом торгових угод реалізовували відверто спекулятивні махінації за рахунок вивезення/ввезення доларової маси, що посилювало тиск на ринок і підвищувало валютну пропозицію.
Зокрема, Національний банк України ввів обмеження на контракти за передоплатою і заборонив юридичним особам скуповувати валюту за рахунок гривневих кредитів. Крім того, регулятор дав вказівку банкам, які купують валюту за дорученням компаній, проводити операції тільки для клієнтів, які не мають податкової заборгованості. У підсумку, через вжиті заходи, багато товаропровідних компаній де-факто втратили доступ до офіційного валютного ринку.
«Національний банк України, незважаючи на те, що він публічно відкидає можливість використання фіксованого курсу (або точніше адміністративно-регульованого курсу), активно цим інструментом користується як на готівковому, так і безготівковому ринках. Тут ми маємо приклад зарегульованості. В Україні курс у більшості своїй штучний. Там (на міжбанківському валютному ринку - ред.) йде відбір контрактів. Багато імпортерів не можуть пред'явити попит на валюту, що дозволяє штучно підтримувати курс», - каже екс-міністр економіки Віктор Суслов.
З ним солідарний президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. Він зазначає, що сьогодні в Україні немає ринкового курсу і котирування на безготівковому ринку результат ручного управління НБУ.
«За допомогою цього методу можна дійсно «затиснути» ринок. Але проблема в тому, що в такій ситуації накопичується відкладений попит і в майбутньому з ним треба буде щось робити. Як вийти з цього положення НБУ не знає і, мені здається, він сподівається на диво, на те, що прийдуть якісь інвестори і принесуть валюту», - сказав він.
Прикладом «хиткості» ситуації можуть служити котирування на міжбанку від 20 квітня.
Тоді допуск до торгів більшої кількості імпортерів спровокував зростання курсу долара у продажу на 1,47 гривні до 22,55 гривень, причому обсяг торгів не перевищував 300 млн. доларів.
Що стосується готівкового ринку, то тут деяке зміцнення гривні відбулося завдяки монетарним заходам і перевищенню пропозиції над попитом. Так, у березні українці продали іноземної валюти на 129,2 млн. доларів більше, ніж купили. Така ж тенденція спостерігалась і в лютому.
«На зміцнення гривні вплинув, по-перше, фактор монетарного характеру, а саме було обмежено рефінансування банків. По-друге, зубожіння населення, яке фактично перестало скуповувати валюту і навпаки почало її продавати. Тобто, зараз обсяг продажу в країні перевищує обсяг купівлі населенням валюти. Економічних чинників у зміцненні гривні немає», - коментує економічний експерт Всеволод Степанюк.
Очевидно, що в 2015 році курс долара буде залежати не від роботи економіки, а від «жонглювання» НБУ та поведінки уряду. На ступінь коливань курсу також буде впливати динаміка купівлі валюти з боку НАК «Нафтогаз». Не варто забувати про переговори Києва із зовнішніми кредиторами щодо реструктуризації частини державного боргу України, адже провал переговорного процесу створить паніку і негативні очікування вже у липні поточного року. Крім цього, активізація повномасштабних воєнних дій може істотно погіршити валютно-курсову ситуацію в країні.
О.Охріменко каже, що зростання курсу долара неминуче у світлі планованого зняття обмежень на валютному ринку, так як на нього вийдуть учасники з відкладеним попитом на долар, а це явище несе прямі девальваційні загрози.
«У серпні валютний ринок потрібно «відпускати». Якщо це вдасться зробити акуратно, то курс можна буде підігнати до 25 гривень за долар і на цьому закінчити рік. Чи вдасться це зробити - я не знаю. Якщо цього не буде, то можливий стрибок і до 50 гривень за долар», - заявив він.
Додамо, що до кінця нинішнього року регулятор хоче наростити золотовалютні резерви країни - основу валютно-курсової стабільності - до 18,3 млрд. доларів (на 25 квітня ЗВР становили 10 млрд. доларів - авт.). Враховуючи невтішні макроекономічні та інвестиційні прогнози, реалізовувати ці плани НБУ буде, напевно, за рахунок нових траншів Міжнародного валютного фонду і скупки валюти у населення, на руках у якого, за різними оцінками, знаходиться від 80 до 100 млрд. доларів.

Джерело : Golos.Ua

Переглядів: 481 | Додав: kpu-vp | Теги: валюта, обмеження, курс, гривня, НБУ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Форма входу

Календар

«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Пошук

Друзі сайту

  • НАШ БАННЕР
     

  •  
    Сайт народного депутата України Володимира Даниленка></a> 
 <div><div><b><br></b></div><div>
 
 <a href=

    Коминформ

    Сумской обком КПУ

    Коминформ

    Неофициальный сайт Великой Писаревки
     

    Статистика


    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0