Меню сайту

Випадкове фото

Категорії розділу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 130

Соцмережа

В контакте

Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Головна » 2011 » Грудень » 11 » Законопроект про ринок землі буде сприяти знеземленню селянства і руйнуванню сіл - експерт
21:06
Законопроект про ринок землі буде сприяти знеземленню селянства і руйнуванню сіл - експерт
1В обох законопроектах «Про ринок земель» (реєстраційні № 9001 від 18 липня 2011 року та № 9001-1 від 19 липня 2011 року) розміри земель сільськогосподарського призначення, які можуть перебувати у приватній власності однієї особи, становлять 1500 і 2100 га. Але такі розміри є необґрунтованими.

Про це в інтерв'ю ZN.UA заявив учений в області економіки і земельних відносин, доктор економічних наук, професор, академік НААН, співавтор трьох земельних кодексів України Леонід Новаковський.

За його словами, 2200-2300 га - це оптимальна площа сільгосппідприємств за радянських часів, колгоспів і радгоспів. «Але тоді поля вписувалися в адміністративно-територіальні кордони, функціонувала контурно-меліоративна система, сівозміни, не те, що сьогодні, - пояснює академік. - Та й навіщо вигадувати якісь цифри, якщо в Земельному кодексі існує обмежувальна норма - у приватній власності однієї особи може перебувати до 100 га. Ми ж нею жодного разу не скористалися: ввели її з 1 січня 2002 року і відразу оголосили мораторій. Давайте попрацюємо спочатку зі ста гектарами!»

Л. Новаковський також повідомив, що при розробці законопроектів як варіант пропонували навіть 5000 га. У Франції, наприклад, максимальна площа землі в одних руках становить 125 га, в Іспанії - 250, Угорщині - 300, Польщі - 500, у США - 800 га (але при таких розмірах фермер не може розраховувати на будь-яку підтримку з боку держави ). «Наші законодавці замахнулися на 1500 і 2100 га. При цьому законопроекти не обмежують площа земель, які можуть даватися в оренду», - додав професор.

Таким чином, на його думку, обидва законопроекти орієнтовані на створення чи розвиток надвеликих господарств, на концентрацію земельної власності, що призведе до подальшого руйнування сільської поселенської мережі і до обезземеливанию селянства. «Щоб передати 2100 га у власність, потрібно, по суті, відібрати землю у 525 селянських господарств (при середньому розмірі паю 4 га)», - зазначив експерт.

«А як економічно або організаційно сформувати господарські структури в сільській місцевості в залежності від адміністративного поділу території, в ув'язці з колишніми територіями сільських рад та сільських населених пунктів? Про це в обох законопроектах немає і натяку», - підкреслює Л. Новаковський.

На його переконання, передбачені законопроектами форми проведення земельних торгів виключно на умовах аукціону на практиці приведуть до того, що в існуючих фермерських господарств просто відберуть орендовані землі, оскільки фермери не зможуть на рівних конкурувати з агрохолдингами при набутті права на землю. Перш за все через фінансові проблеми. У той же час обидва законопроекти не пропонують будь-якого захисту фермерства.

За матеріалами сайту: http://www.golosua.com/ua/

Переглядів: 497 | Додав: kpu-vp | Теги: КПУ, ринок землі, Великописарівський РК КПУ, Закон | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Форма входу

Календар

Пошук

Друзі сайту

  • НАШ БАННЕР
     

  •  
    Сайт народного депутата України Володимира Даниленка></a> 
 <div><div><b><br></b></div><div>
 
 <a href=

    Коминформ

    Сумской обком КПУ

    Коминформ

    Неофициальный сайт Великой Писаревки
     

    Статистика


    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0