Меню сайту

Випадкове фото

Категорії розділу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 130

Соцмережа

В контакте

Календар свят

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Головна » 2012 » Січень » 17 » Завдяки наполегливій праці народного депутата Володимира Даниленка Сумщина буде очищена від непридатних пестицидів і агрохімікатів
15:38
Завдяки наполегливій праці народного депутата Володимира Даниленка Сумщина буде очищена від непридатних пестицидів і агрохімікатів
Сьогодні кожен житель Сумщини знає про те, що Сумська область потопає в шкідливих пестицидах. Неодноразові повідомлення у ЗМІ про пожежі на напівзруйнованих складах, де зберігаються відходи, змушували всю область завмерти від загрози екологічної катастрофи.

На чисельні звернення народного депутата України, першого секретаря Сумського обкому КПУ Володимира Даниленка органами екологічної інспекції та санітарно-епідемічної служби проведено значну кількість перевірок на території північного регіону Сумської області. Основними порушеннями  залишаються порушення правил розміщення відходів, а саме їх розміщення не в установлених місцях, відсутність обліку відходів, що характерно для більшості суб’єктів господарювання, скид стічних вод з перевищенням нормативів ГДС, відсутність дозволів на викиди  забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, самовільне знесення зелених насаджень та пошкодження дерев. 

Слід вкзати, що завдяки роботі народного депутата-комуніста протягом останніх років у Сумській області проводяться роботи з очищення промислових та складських майданчиків від шкідливих хімічних речовин. 

З території підприємств та складських приміщень вилучено та вивезено під реалізацію або знешкоджено ряд хімічних речовин, таких як: метиленхлорид, сірчана, азотна та соляна кислоти, ціаніди, інші непридатні до виробництва хімікати та відходи виробничої діяльності підприємств міста. 
 
Одним із найбільших місць накопичення непридатних пестицидів залишається склад на станції "Побєда". Це місце становить потенційну загрозу забруднення навколишнього природного середовища високотоксичними сполуками. Для знешкодження складу на станції "Побєда" потрібно понад 21 млн. гривень.
 
На кінець поточного року на території Сумської області зберігається 2345 тонни ХЗЗР. Протягом 2009-2011 років за кошти Державного фонду охорони навколишнього природного середовища на території Сумської області було проведено роботи із вивезення за межі України та знешкодження 487 тонн ХЗЗР.
 
У 2011 році за сприянням депутата Володимира Даниленка, члена Комітету ВРУ з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на проведення робіт із забезпечення екологічно безпечного збирання, перевезення, зберігання, оброблення та знешкодження непридатних до використання пестицидів і тари від них на території Сумської області було виділено 7,2 млн. гривень. 
 
Цього ж року робота в Комітеті депутата-комуніста принесла ще більші результати, 11 січня 2012 року на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації Чорнобильської катастрофи було прийнято рішення № 113/13 згідно якого Міністерство екології та природних ресурсів та Сумська обласна державна адміністрація до грудня 2012 року повинна звільнити всю територію Сумської області від непридатних до використання пестицидів і агрохімікатів.

«Прийняте учора рішення комітету було узгоджено з усіма необхідними відомствами тому я впевнений, що у цей рік буде роком екологічного спасіння для моєї рідної Сумщини»,- зазначив Володимир Даниленко.


ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

11 січня 2012 року                                   № 113/13

 

 

Про виконання Рішення Комітету від

20 лютого 2009 року  № 39/3 "Про стан

екологічної безпеки північного регіону

Сумської області" та поводження з

небезпечними відходами в Україні.

 

 

          Розглянувши інформацію про виконання Рішення Комітету від 20 лютого 2009 року  № 39/3 "Про стан екологічної безпеки північного регіону Сумської області" та поводження з небезпечними відходами в Україні, Комітет відмічає.

          На території північного регіону Сумської області органами екологічної інспекції та санітарно-епідемічної служби проведено значну кількість перевірок. Основними порушеннями  залишаються порушення правил розміщення відходів, а саме їх розміщення не в установлених місцях, відсутність обліку відходів, що характерно для більшості суб’єктів господарювання, скид стічних вод з перевищенням нормативів ГДС, відсутність дозволів на викиди  забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, самовільне знесення зелених насаджень та пошкодження дерев.

          Наказом Мінприроди від 04.06.2010 № 232 на підставі протокольного рішення ліцензійної комісії Мінприроди від 25.05.2010 № 04/10, на підставі акта про неможливість ліцензіата забезпечити виконання Ліцензійних умов було анульовано ліцензії на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами ТОВ "Елга" (ліцензія АВ №361356, видана 25.09.2007) та ТОВ "Переробка технічних відходів" (ліцензія АВ №081455, видана 06.04.2006).

          Протягом останніх років у м. Шостка проводяться роботи з очищення промислових та складських майданчиків від шкідливих хімічних речовин.
З території підприємств та складських приміщень вилучено та вивезено під реалізацію або знешкоджено ряд хімічних речовин, таких як: метиленхлорид, сірчана, азотна та соляна кислоти, ціаніди, інші непридатні до виробництва хімікати та відходи виробничої діяльності підприємств міста.

Рішенням Сумської обласної ради від 16.07.1975 № 418 непридатні до використання хімічні засоби захисту рослин (ХЗЗР) були звезені на станцію "Побєда" Середино-Будського району в кількості 940 тонн для тимчасового зберігання (на 2-3 роки), але й досі питання їх знешкодження не вирішено.

У зв’язку з банкрутством Районного державного виробничого підприємства з виконання агрохімічних робіт "Агрохім" склад отрутохімікатів залишається безгосподарним. Розгерметизація контейнерів та зберігання пестицидів насипом є причиною самовиникнення хімічних реакцій із виділенням токсичних газів, що призводить до забруднення атмосферного повітря і становить загрозу здоров'ю людей, які проживають у даному регіоні, а також потенційну загрозу забруднення навколишнього природного середовища високотоксичними сполуками. Для знешкодження НП на станції "Побєда" потрібно понад 21 млн. гривень.

Одним із найбільших місць накопичення НП залишається склад колишнього ВАТ "Ямпільський "Агрохім" (смт. Свеса Ямпільського району), у якому згідно з матеріалами останньої інвентаризації зберігається 84,401 тонни непридатних пестицидів. Зазначений склад розташований у безпосередній близькості до житлової забудови і знаходиться у напівзруйнованому стані. Пестициди зберігаються насипом у пошкодженій тарі. На сьогодні незадовільні умови зберігання непридатних пестицидів є причиною напруженої соціальної ситуації в регіоні. На знешкодження ХЗЗР, накопичених у складі, потрібно понад 1,9 млн. гривень.

У 2011 році на проведення робіт із забезпечення екологічно безпечного збирання, перевезення, зберігання, оброблення та знешкодження непридатних до використання пестицидів і тари від них на території Сумської області було виділено 7,2 млн. гривень. З обласного фонду охорони навколишнього природного середовища кошти на проведення зазначених заходів не виділялися.

На кінець поточного року на території Сумської області зберігається 2345 тонни ХЗЗР. Протягом 2009-2011 років за кошти Державного фонду охорони навколишнього природного середовища на території Сумської області було проведено роботи із вивезення за межі України та знешкодження 487 тонн ХЗЗР.

За інформацією Мінприроди ним було розроблено стратегію, яка полягає не в точковій ліквідації застарілих пестицидів та отрутохімікатів, а в забезпеченні комплексного та повного очищення від них території України.

Протягом 2010 року було повністю очищено від пестицидів
м. Севастополь, Чернівецьку, Тернопільську та Волинську області.

У 2011 році заплановано повне очищення від пестицидів територій Автономної Республіки Крим, Івано-Франківської, Дніпропетровської, Київської, Закарпатської та Миколаївської областей. Усього протягом 2011 року заплановано вивезення за межі України за рахунок Державного фонду охорони навколишнього природного середовища близько 7,821 тисяч тонн непридатних пестицидів.

До грудня 2012 року планується всю територію України звільнити від непридатних пестицидів і агрохімікатів.

Разом з тим, Комітет звертає увагу, що в 2005 році закінчився термін дії Загальнодержавної програми поводження з токсичними відходами. Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 03.04.2007 року необхідно було до 01.11.2007 року розробити та подати на розгляд проект такої програми. Указом Президента України від 15.01.2010 року "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 січня 2010 року "Про державне регулювання у сфері поводження з відходами" передбачалося її розроблення упродовж 2010 року. Проте Мінприроди до сьогодні програми не розроблено.

Не створено інформаційно-аналітичну систему і банк даних про обсяги утворення та поводження з відходами, не сформовано і не ведеться державний банк даних щодо впровадження в Україні технологій з утилізації відходів, як того вимагає стаття 23 Закону України "Про відходи". Рівень застосування інноваційних, ресурсозберігаючих та природоохоронних технологій, включаючи і технології переробки, утилізації та видалення відходів недостатній.

Всупереч законам України "Про охорону навколишнього природного середовища" та "Про екологічну експертизу" упродовж 2010-2011 років Мінприроди не проведено жодної експертизи проектів будівництва і реконструкції об’єктів, установок із сортування, переробки, утилізації відходів.

До цього часу невиконане розпорядження Кабінету Міністрів України від 10.08.1994 р. № 595-р "Про прискорення виконання заходів щодо поліпшення екологічного стану навколишнього природного середовища" щодо визначення переліку об’єктів, які потребують невідкладних заходів щодо поліпшення екологічного стану в місцях забруднення підземних вод, та грунтів.

Екологічною інспекцією та санітарно-епідеміологічною службою не забезпечений дієвий державний контроль і нагляд у сфері поводження з відходами.

 

Комітет вирішив:

 

Рекомендувати:

Кабінету Міністрів України вжити заходів щодо:

дотримання центральними та місцевими органами виконавчої влади у своїй діяльності рекомендацій, визначеними Постановою Верховної Ради України від 6 жовтня 2005 року №2967 "Про стан виконання законодавства у сфері поводження з відходами в Україні та шляхи його вдосконалення", а також вимог рішення РНБО від 15 січня 2010 року, введеного в дію Указом Президента України від 15 січня 2010 року "Про державне регулювання у сфері поводження з відходами" та Постанови Верховної Ради України від 3 квітня 2007 року № 854 "Про розроблення Загальнодержавної програми поводження з небезпечними відходами";

забезпечення безумовного здійснення державного обліку, моніторингу, запобігання і зменшення утворення небезпечних відходів та екологічно безпечного поводження з ними згідно вимогам Закону України "Про відходи", а також включення до переліків природоохоронних заходів робіт, пов’язаних з утилізацією відходів пестицидів і агрохімікатів, накопичених за часів Радянського Союзу;

 

          Міністерству екології та природних ресурсів, Міністерству економічного розвитку і торгівлі, Міністерству фінансів та Національній академії наук надати пропозиції щодо створення національних потужностей  з екологічно безпечного знешкодження небезпечних відходів;

 

          Міністерству екології та природних ресурсів, Міністерству економічного розвитку і торгівлі, Міністерству фінансів, Раді міністрів Автономної Республіки Крим та обласним державним адміністраціям при формуванні проекту державного бюджету щороку передбачати кошти на знешкодження непридатних до використання та заборонених до застосування хімічних засобів захисту рослин, накопичених з часів колишнього Радянського Союзу;

 

          Міністерству екології та природних ресурсів, Міністерству економічного розвитку і торгівлі, Міністерству фінансів та Національній академії наук щороку передбачати кошти на впровадження екологічно безпечних технологій поводження з небезпечними відходами та створення потужностей для їх знешкодження;

 

Міністерству екології та природних ресурсів, Сумській обласній державній адміністрації до грудня 2012 року звільнити всю територію Сумської області від непридатних до використання пестицидів і агрохімікатів.

 

 

                    Голова Комітету                                    А.Семинога











Переглядів: 1014 | Додав: kpu-vp | Теги: відходи, Даниленко В.А., Великописарівський РК КПК | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Форма входу

Календар

«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Пошук

Друзі сайту

  • НАШ БАННЕР
     

  •  
    Сайт народного депутата України Володимира Даниленка></a> 
 <div><div><b><br></b></div><div>
 
 <a href=

    Коминформ

    Сумской обком КПУ

    Коминформ

    Неофициальный сайт Великой Писаревки
     

    Статистика


    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0